NACIONALNI TJEDAN DOJENJA

IMG A9116df94380714011c1f2aa2b38efc1 V

Dana 05. listopada 2023. u KBC-u Osijek obilježili smo Nacionalni tjedan dojenja uz prisustvo kolegica iz Doma zdravlja osječko baranjske županije te trudnica koje su trenutno hospitalizirane na Klinici za ginekologiju.

Nacionalni tjedan dojenja obilježava se svake godine od 01.-07. listopada s ciljem podizanja svijesti o važnosti dojenja i dobrobitima koje dojenje kao najprirodniji način prehrane donosi.

Održana su edukacijska predavanja:

1.“Dojenje za zaposlene majke“ – Dubravka Barač, dr.med.

2. „Kako omogućiti dojenje“ – Marija Partić, bacc.obs., Barbara Budrovac, univ.bacc.obs.

Majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih i zaštitnih tvari koje su potrebne za pravilan rast i razvoj djeteta, a ujedno stimulira razvoj imunološkog sustava.

Sastav majčinog mlijeka prilagođen je djetetu trajanjem trudnoće, dobi djeteta, učestalosti podoja te prehrani majke, stoga su dojena djeca u manjem riziku od obolijevanja od infekcija, alergijskih i autoimunih bolesti.

Važno je da majke koje žele dojiti imaju podršku partnera, obitelji i zajednice. Pri domovima zdravlja djeluju savjetovališta za dojilje koja su velika podrška majkama  koje imaju poteškoće ali i onima koje ustraju u dojenju.